Menu
Carnavalskleding

Maak je klaar voor het ultieme feest, de moeder van alle feesten, carnaval! Vergeet de doos met verkleedkleren. Die oude spullen van vorig jaar stinken vast nog naar bier en zweet. En je bent vast uitgekeken op dat kloffie dat je elk jaar opnieuw weer aantrekt. Het is tijd voor iets anders. Elke man of vrouw maakt tegenwoordig iets van zijn of haar carnavalskleding. Een simpele boerenkiel is al jaren niet meer genoeg. Je hoort er gewoonweg niet meer bij als je met alleen een raar hoedje op je hoofd de kroeg in stapt.

Carnaval artikelen en onderzoeken

Carnavalskleding

2-2-2016 Carnavalstrends 2016 Lees minder...

Feestwinkel XL publiceert de trends van 2016: exclusieve kostuums. En Star Wars. Héél veel Star Wars Download het persbericht naar aanleiding van het carnavalsonderzoek in Word of Pdf Uit onderzoek en verkoopcijfers van Feestwinkel...

Feestwinkel XL publiceert de trends van 2016: exclusieve kostuums. En Star Wars. Héél veel Star Wars

Download het persbericht naar aanleiding van het carnavalsonderzoek in Word of Pdf

Uit onderzoek en verkoopcijfers van Feestwinkel XL, marktleider in Nederland, blijkt dat de gemiddelde besteding fors is toegenomen. De reden: feestvierders hijsen zich opvallend vaak in bijzondere kostuums die net even anders zijn en tevens een hoger prijskaartje kennen.

Traditioneel doen de "evergeens" zoals hippies, cowboys en indianenpakken het ieder jaar goed. Ook dit seizoen vindt deze categorie kostuums gretige aftrek, met name onder carnavalsgroepen met mannen, vrouwen en kinderen die in één stijl verkleed willen gaan.

Onder de bestverkopende kostuums zijn dit jaar echter ook opvallend veel bijzondere en hoge kwaliteit outfits in zeer uiteenlopende categorieen. Uit een enquete van Feestwinkel XL onder 2.333 respondenten blijkt waarom: bijna de helft van de respondenten geeft "origineel" aan als belangrijkste kenmerk van een carnavalsoutfit.

Feestwinkel XL heeft de 5 carnavalskostuumtrends van 2016 op een rij gezet:

1. Grappige kostuums belangrijkste stijger van 2016. Waar carnavalsvierders de laatste jaren graag sexy en stijlvol op pad gingen, blijken zij dit jaar meer waarde te hechten aan een humor. In deze categorie zijn de Dinosaurusrijder en de "Knight to remember" (een ridder met schunnige verrasing) opvallend populair.

Grappige kostuums Grappige kostuums

2. Nieuwe Star Wars film drijft verkoop van Clone Trooper en Amidala pakken. Batman & Superman zijn altijd graag geziene gasten tijdens carnaval. Dankzij de nieuw uitgekomen film breekt Star Wars echter alle records in de categorie "Sci-fi en Superhelden". Al twee weken voor de carnaval zijn deze kostuums vrijwel allemaal uitverkocht.

Star Wars Star Wars

3. Stijlvolle, hoge kwaliteit kostuum meer in trek. Het gemiddelde aankoopbedrag is ten opzichte van 2015 met 9% gestegen. Mensen kiezen steeds vaak voor een exclusiever, mooier afgewerkt pak en tasten daarvoor dieper in de buidel dan voorgaande jaren.

Stijlvolle, hoge kwaliteit Stijlvolle, hoge kwaliteit

4. Koppels of gezinnen in één stijl als mini-carnavalsgroep. Met het gezin of groep vrienden in dezelfde outfit verkleed gaan is al lange tijd hot. Deze trend zet in 2016 verder door: zowel de vraag als het aanbod in kostuums voor mannen, vrouwen en kinderen in eenzelfde lijn is in 2016 gegroeid.

Groep Groep Groep

5. Schmink en accessoires in de lift. Een carnavalskostuum is tegenwoordig niet af zonder bijpassende attributen en een geschminkt gezicht. Het niveau komt zelfs steeds vaker in de buurt van professionele visagie.

Groep Groep Groep

Uit het onderzoek blijken ook enkele verschillen tussen regio's en leeftijdsgroepen. Zo vinden Brabanders vinden naast originaliteit een "praktisch" kostuum opvallend belangrijk, terwijl Limburgers vooral voor een lage prijs gaan. Carnavallers van boven de rivieren (import) vinden "Sexy" een belangrijker kenmerk dan de andere regio's.

Carnavallers tot 20 jaar vinden het minder belangrijk om een grappig kostuum te hebben. Ook bij hen staat originaliteit hoog in het vaandel, maar sexy en goedkoop zijn ook belangrijke voorwaarden voor het perfecte kostuum. Naarmate men ouder wordt worden grappig en praktisch steeds belangrijker.

Lees meer... Lees minder...
Carnaval is een feest van tradities (en het mooiste feest van Nederland), en een feest voor iedereen: jong tot oud, rijk en arm. Dat zie je terug in de kostuums die gedragen worden: zelfgemaakte pakken die al generaties meegaan en een enorme diversite...

Carnaval is een feest van tradities (en het mooiste feest van Nederland), en een feest voor iedereen: jong tot oud, rijk en arm. Dat zie je terug in de kostuums die gedragen worden: zelfgemaakte pakken die al generaties meegaan en een enorme diversiteit aan kostuums die bij de carnavalswinkels over de toonbank gaan. Toch zijn er duidelijke trends te onderscheiden...

"Hoewel de evergreens zoals piraten, verpleegsters en hippies de verkoopresultaten blijven domineren zie je de laatste jaren een tweetal verschuivingen: spannendere uitvoeringen van de evergreens enerzijds en nieuwe thema's anderzijds. Vooral bij jongeren zie je dat ze graag écht willen opvallen tijdens carnaval.", aldus José Cabrera y Charro, directeur van Feestwinkel XL.

Wij zetten de vijf trends van 2015 graag voor je op een rijtje.

 1. 1. Hot & sexy: show what you got

  De body-cultus slaat ook over naar het carnaval. Een mooi lijf na uren zwoegen in de sportschool? Eens flink de aandacht van het andere (of hetzelfde) geslacht trekken? Dat gebeurd steeds meer in zeer sexy uitvoeringen van traditionele carnavalsthema's. Een supersexy non of een uitdagende brandweerman. Ook het Burlesque / Moulin Rouge thema is hot.

 2. 2. Onesie: praktisch, warm en grappig

  Van het ene uiterste naar het andere; van bloot naar top-tot-teen bedekt. Carnaval in Nederland is soms vooral heel koud. Dan is zo'n lekkere onesie een uitkomst. Deze zijn warm én vaak ontzettend grappig. Vooral de dierenonesies, zoals pinguins, kroko's en giraffen, zijn hot. De onesies zijn trouwens ook een groot succes op de ski-piste.

 3. 3. Morphsuits & Jumpsuits: het beste van 2 werelden

  Sexy te koud en onesie te lomp? Strakke Jumpsuits en Morphsuits bieden hier een uitkomst. Letterlijk in 1001 thema's verkrijgbaar: van superhelden tot catsuits en van gangsters tot gewoon één egale kleur. Morphsuits zijn gemaakt van een soort pantystof die het hele gezicht én lichaam bedekken. Je kunter gewoon doorheen drinken en roken. Iets minder praktisch op het toilet, dat wel.

 4. 4. Film, Games & TV: net als in de film

  Eén dag per jaar een superheld zijn? In de huid van jouw favoriete personage kruipen? Met carnaval kan het! 'Old-school' superhelden zoals Batman en Mario zijn altijd populair, maar ook personages uit actuele films en series zoals New Kids en Breaking Bad zijn dit jaar enorm in trek.

 5. 5. Steampunk: 19e eeuw meets sci-fi

  Een fantastisch nieuw genre carnavalskleding dat is overgewaaid uit de traditionele sci-fi literatuur (Jules Verne e.a.) en de Cyberpunk beweging. Al jaren bestaat er een internationale (en Nederlandse) steampunk subcultuur met eigen festivals zoals Gogbot in Enschede. De kostuums zijn zo mooi dat ze overwaaien naar main stream. Je moet het gewoon gezien hebben....

Lees meer... Lees minder...

28-2-2014 Carnavalsnamen Nederlandse Gemeenten Lees minder...

Carnaval vieren in Den Bosch?Neeeeee, Oeteldonk!Tijdens Carnaval gaan niet alleen mensen verkleed, maar zijn er ook alternatieve namen voor de meeste Nederlandse gemeenten. Kijk eens in de onderstaande lijst of jouw gemeente (of de gemeente waar jij stra...

Carnaval vieren in Den Bosch?
Neeeeee, Oeteldonk!
Tijdens Carnaval gaan niet alleen mensen verkleed, maar zijn er ook alternatieve namen voor de meeste Nederlandse gemeenten.

Kijk eens in de onderstaande lijst of jouw gemeente (of de gemeente waar jij straks uit je dak gaat) er tussen zit. Zijn we er één vergeten?
Mail het ons en we zetten hem erbij!

Hier komt-ie dan...

A
Aalst - Ballegat
Aardenburg - 't Uulehat
Aarle-Rixtel - Ganzegat
Achterveld - Puupenkoppenland
Achtmaal - Goudpoeperslaand
Aerdt - Spreeuwendurp
Afferden - Knotsenburg
Albergen - Bökkenlaand
Alem - Spreeuwendurp
Almere - Moddergat
Alphen - Struivenlaand
Alphen aan den Rijn - Het Rijk van Castellum
America - Turftreiersriek
Amersfoort - Trekkersgat
Ammerzoden - Malse Arckeldurp 
Angeren - Keujesgat
Ankeveen - Schuimlikkerveen
Apeldoorn - Knienenburg
Arcen - Keieschiétersriék
Assen - Pitlo
Asten - Klotland
Azewijn - Vossendarp


B
Baarle-Nassau - Smokkelgat
Baarlo - Kôôke-riék
Baarschot - Knopspeldjesrijk
Baexem - Plekploasterland
Bakel - Pierewaaiersrijk
Bakhuizen - Bokkedam
Barger-Compascuum - Stiekelstad
Barneveld - Kiependaarp
Batenburg - pompestad
Bathmen - Pompersgat
Bavel - Baviaonenland
Beek (Ubbergen) - De Heksenketel
Beek en Donk - Ganzendonck
Beesel - Drakeriék
Belfeld - Belhamelriëk
Bemmel - 't Kaokelnest
Beneden-Leeuwen - Braoiersrijk
Bergeijk 't Hof - 't Teutengat
Bergeijk 't Loo - 't Rommegat (romme is dialect voor melk)
Bergeijk Weebosch - 't Urnegat
Berg en Dal - Duufelshemel
Bergen op Zoom - Krabbegat
Bergharen - Wurmensoppersrijk
Berghem - Knollenrijk
Berkel-Enschot - Knollevretersgat
Berlicum - Dun Birrekoal
Best - Klompengat
Beugen - Verkeskop
Beuningen - Eikelenburg
Biest-Houtakker - Pinnekleuversgat
Biezenmortel - Kleuvendurp (kleuf is dialect voor klomp)
Bladel - Muggehol of Muggeziftersrijk
Blerick - Wortelepinneriek
Boekel - Knöllekesland
Boerdonk - Zandhazenrijk
Borkel en Schaft - Mulkgat
Borne - Melbuul'ndorp (Melbuul'n zijn meelzakken)
Bornerbroek - Knoll'nbrook
Boskamp - Toetlipp'ndarp
Boskoop - Kwakveen
Bosschenhoofd - Smoorfrêterslaand
Boven-Leeuwen - Roefelrijk (Boven-Eind)
Boxmeer - Geitenbok
Boxtel - Eendengat (Indegat)
Braamt - Nottedarp
Breda - Kielegat
Budel - Bokkenriek
Budel-Dorplein - Heiknuuterrijk
Budel-Schoot - Toeterland
Buggenum - Halve gare riek
Bunnik - Kikkerloo
Bussum - Erwtenrijk

C
Capelle - Cuppelsgat
Casteren - Bollemeppersgat
Castricum - Pieperduin
Chaam - Bonenpikkerslaand
Clinge - Kriekedorp
Cothen - Brienkneuterdorp
Cromvoirt - Kneutergat
Cuijk - Nölersriek
Culemborg - Papklokkendam

D
Dedemsvaart - Kloetendonk
Deest - Het Golvenrijk
De Heen - Strienedurpke
Delden - Kwekwestad
Delft - Kabbelgat
Delfzijl - Krabbeziel
De Lier - 't Bukkersgat
De Moer - Moerbiënlaand
De Mortel - Krulstarteland
De Zilk - Duinknijnenrijk
Den Dungen - Krabberdonk
Denekamp - Köttelpeer'ndoarp
Den Haag - Kreesiedentie
Den Helder - Waaienburg
Den Hout - Kluivenduikersrijk
De Rips - Streupersrijk
Deurne - Peelstrekelrijk
Deurningen - Nettelkörnkesnust (Een Nettelkörnke is een winterkoninkje)
Deventer - Stokvissengat
Dieren - Zwieren
Diessen - Stopnaoldenrijk
Dinteloord - Peejlòòfdurp 
Doenrade - Gruuëtsje Gekke Rieëk
Doesburg - Mosterdgat
Doetinchem - Leutekum
Dommelen - Brouwersgat (naar de Dommelsche bierbrouwerij)
Dongen - Peejenrijk
Doornenburg - 't Woatergoat
Dordrecht - Ooi- en Ramsgat (Dordtenaren hebben als bijnaam "schapenkoppen")
Dorst - Kattegat
Driebergen-Rijsenburg - Sparrenrijck
Driel - Uulenes
Dronrijp - Oksedorp
Drunen - Dwergonië
Druten - Bokkenrijk
Duizel - Zwetsland
Dussen - Klaiendam

E
Echt - Aesterriek
Edam - Sufbrugge
Ede - Heidegat
Eerbeek - Dwarsliggerdorp
Eerde - Oiverland
Eersel - Buurtgat
Egchel - Kemphazeriek
Egmond aan Zee - Jutterdonk
Eibergen - Rott’ngat
Einighausen - Smautbeulenriek
Eindhoven - Lampegat (naar de Philips gloeilampen)
Ell - Moereriek
Elsendorp - Peelvruutersrijk
Elshout - Zaandhaozenlaand
Elst - Döppertdurp 
Emmeloord - Pierenoord
Empel - Slotgat
Engelen - Terpersdurp
Ens - Kleiduikersland
Enschede - Krekkelstad
Enter - Boorkötteldorp
Epe - Pompersdarp
Erp - Empeldonk
Esbeek - Haaikneuterrijk
Esch - Oggelvorsenpoel
Escharen - De Erpelkuul
Etten (Etten-Leur) - Stijlorenrijk
Ewijk - Zottendael


F
Fijnaart - 't Kleigat


G
Gaanderen - Bultendarp
Galder - Maerkrattenland
Gassel - Ezelrijk
Gasselte - Meul'ndob
Gastel - Pintewippersrijk
Geertruidenberg - Potteschijtersland 
Geesteren - Papsleefndorp
Geffen - Rottenrijk
Geldrop - Lappegat
Geleen - Waereldsjtad
Gemert - Waeverstadt
Gemonde - Mullukzuipertjesland
Gerwen - Narregat
Gilze - Dringersgat
Goes - Hanzehat
Goirle - Ballefruttersgat
Gorinchem - Bliekenstad
Gorssel - Kakkersgat
Gouda - Pijpenburg
't Goy - Laetste Stuyver Dorp
Graauw - Djerkenland
Grave - Pothuusburg
Griendtsveen - Klotbultjesriek
Groesbeek - Keulen van Gelderland
Grubbenvorst - Plaggeriék


H
Haaksbergen - 't Asschedorp
Haalderen - 't Baggergat
Haaren - Struivendurp
Haarlem - Muggendonk
Haarsteeg - Haorendam
Haelen - t Vreigelriek
Hegelsom - Tuuteriek
Haghorst - Durdauwersgat
Handel - Bergkneuterrijk
Hank - Knusterooierslaand
Hapert - Pintewippersrijk
Haps - Dun Zelfkant Hops
Harbrinkhoek - Dubbelkiekersdorp
Harmelen - Kwakbollenpoel
Hedel - Pèèrdedurp
Heemskerk - Ezelenheem
Heemstede Biggenstede
's-Heerenberg - Waskuupstad
's-Heerenhoek - Paerehat 
Heerewaarden - Paolingdurp
Heerhugowaard - Knarrenburg
Heerle - Puitenlaand
Heerlen - Sjpassemig
Heerlerheide - Groeët Ghen Heij
Heesch - Krullendonk (krul verwijst naar de krulstaart van een varken)
Heeswijk-Dinther - Snevelbokkenland
Heeze - Kraaienland
Hegelsom - Tuuteriek 
Heino - Stoppersgat
Helenaveen - Peelpluimenrijk
Helmond - Kattegat 
Helvoirt - Keiespellersdurp
Helwijk - Kiekendonk
Hendrik-Ido-Ambacht - Roestrammerdam
Hengelo (Overijssel) - Windbuulstad (Windbuul'n zijn arrogante Hengeloërs)
's-Hertogenbosch - Oeteldonk
Herpen - Bônnerijk
Herpt - Maoskesdam
Herveld - Deurdouwerdam
Heumen - Rijk de Roare Schutters
Heusden - Wallepoepersland
Heusden (Asten) - Peelvrujtersland
Hilvarenbeek - Pezerikkengat
Hintham - Oetelhoazendam
Hoeven - Peejenland
Hof (Bergeijk) - 't Teutengat
Holten - Keunedarp 
Hoofddorp - Meerbonkendorp
Hoogeloon - Lappelekkursland
Hooge Mierde - Haoiboerenrijk
Hooge Zwaluwe - Berenland
Hoogerheide - Wjeeldrecht
Hoogland - Zandkruuersgat
Hooglanderveen - 't Turfgat
Hoorn NH - Konkeldonk
Horssen - Streupersrijk
Horst - Dreumelrijk (een dreumel is een los weefdraadje onder aan je broek)
Hout-Blerick - Poerkerplak (Poerker is een vervormde wortel)
Huijbergen - 't Sanegat
Huissen - Zwaonestad
Huizen - Spietendonk
Hulst - Vossestad
Hulten - Krimpersgat


I
IJsselstein - Apestad
Ittervoort - Puineriek


J
Julianadorp - Stuivenburg


K
Kaatsheuvel - Turfstekerslaand
Kampen - Uiendonk
Kekerdom - Sjoenkelgat
Keldonk - Paplippelland
Kerkdriel - Teskesdurp
Kilder - Dolbotterdarp
Klarenbeek - Neutendarp (naar C.V. De Neutenkrakers)
Kloosterburen - Kronkeldörp
Kloosterzande - Kloorianenland
Klundert - Loerendonck
Knegsel - Klein Antwerpen
Kortenhoef - Turfendonk
Krimpen aan den IJssel - Bulderdonk (naar voormalig burgemeester Bulder)
Kruisstraat - Waoterhazen
Kruisland - Pompedurp
Kudelstaart - Poelgilderdam
Kwadendamme - Pikpot 


L
Lage Mierde - Peperbussenrijk
Lage Zwaluwe - Biesboschrakkersrijk
Lamswaarde - Lamsorenland
Langenboom - Verkuskopperiek
Langeweg - Slikgat
Leek - Koetsenburg
Leende - Blaosdonk
Leidschendam - Zwabberdam
Lelystad - Knarregat
Lemelerveld - 't Sprokkeldorp
Lemselo - Göttenkeurndoarp
Lent - Kikkergat
Lepelstraat - Spoonstreet
Leunen - 't Knollenriek
Leur (Etten-Leur) - 't Zwaajgat
Leuth - 't Leut(h)ergat
Lewedorp - Kraayenist
Liempde - Ploegersland
De Lier - Bukkersgat
Lierop - Kaauwvoetenland
Lieshout - Raopersgat
Liessel - Keienland
Lievelde - 't Nölersdorp
Limbricht - 't Doaleriek
Limmen - Gorteldonk
Linden - Ganzendurp
Linne - 't Kwekkerteriek
Lith - Veldhazenrijk
Lithoijen (+ Teefelen) - Vèrekes en Woaterrattenrijk
Lobith (samen met Tolkamer) - Tollusland
Lomm - Thiëtuiteriek
Loo (Bergeijk) - 't Rommegat
Loon op Zand - Theebuikenland
Loosbroek - Zandkruiersland
Losser - 't Aöskes dorp
Lottum - Peggenland
De Lutte - Tuffellaand
Luyksgestel - 't Stekkegat


M
Maarheeze - Muuzegat
Maarssen - Kikkerstad
Maasbracht - Hoonderriek
Maasbree - Habberiëk
Maashees - De Bliekers
Macharen - Kiepenrijk
Malden - Rijk der Dwarsliggers
Manderveen - Grensdrietersdorp
Maren-Kessel - Kleidonk
Mariaheide - Heikrikkeldurp
Mariahout - 't Heidurp
Marssum - De Reiziger Wherhinne
Maurik - Rietpikkers durp
Megchelen - Timpenhol
Megen - Keiendonk
Meijel - Kieveloeëte Riek
Melderslo - Vlaskoppenriek
Melick - Markoeve Riek
Middelaar - Krölstarteriek
Middelbeers - Strijkersgat 
Mierlo - Kersepittenrijk
Mierlo-Hout - 't Hout of Kluppelland
Milheeze - Veenmollenrijk
Mill - Germelaand
Millingen aan de Rijn - Boemelgat
Milsbeek - Diepenkikkerrijk
Moerdijk - Spieringkruiersdurp
Moergestel - Pierewaaiersrijk
Moerstraten - Mangelpeejenlaand
Molenhoek - Kuulegat
Molenschot - Papslokkersgat
Monster - Munsterdonck
Montfoort - Knopengein
Mook - Heikneuterrijk
Munstergeleen - Haverriek


N
Naaldwijk - Naaldnarren
Naarden - Wallegat
Nederasselt - Wielwaoiersrijk
Nederhorst den Berg - Roddeldonk
Nederweert - Pinnelandj
Nederwetten - Wetterland
Neede - Vlearmoesdorp
Neer - Kwiebusriek
Neerkant - Ulewappersriek
Netersel - 't Hupke
Nieuw-Heeten - Hekk'ngat (afkomstig van de carnavalsvereniging de hekk'nsluuters)
Nieuwegein - Kolderdonk
Nieuwkoop - Platvissendorp
Nieuwkuijk - Kwastenlaand
Nieuw-Vossemeer - 't Vosse-ol
Nieuw-Wehl - Mölledarp (afkomstig van C.V. De Mölledraejers)
Niftrik - Maospruveradeel
Nijmegen - Knotsenburg (was een vesting aan de overkant van de Waal)
Nispen - Aopelaand
Nistelrode - Weversrijk (in Nistelrode woonden vroeger veel wevers)
Noordhoek (Moerdijk) - Kantemaaiersgat
Noordwijkerhout - Kokkerhout
Nuenen - Dwèrsklippelgat 
Nuenen-Eeneind - Riefelshol
Nuland - Waoterrijk
Nunhem - Bosuuleriek


O
Obbicht - Reuberiek
Odijk - Ojik
Odiliapeel - SchaopenWaeserland
Oeffelt - Leemkuul
Oijen - Bokkenrijk
Oirlo - Spurriemökke
Oirschot - Skôn Orregat
Oisterwijk - Döllekesgat
Oldenzaal - Boeskoolstad (Boeskool is witte kool)
Olland - Papgat
Olst - Heuidarp 
Ooij - Fustendom
Oosteind - Uilendonck 
Oostelbeers - Strijkersgat 
Oosterhout NB - Kaaiendonk 
Oosterhout Gld - Nölerhout
Ootmarsum - Siepelstad (Siepel zijn uien)
Oploo - Spurriebuukenriek 
Osdorp (stadsdeel Amsterdam) - Knardorp (naar C.V. d'Osseknarren)
Ospel - Vlikkelandj
Oss - Ossekoppenrijk
Oudemolen - Kleiknoestenstad
Oudenbosch - Puitenol
Oudewater - Uivergein
Oud Gastel - Vastelaovedzottelaand
Oud-Vossemeer - Grôôt Pesôôt
Overasselt - LuiLekkerLand
Overdinkel - Veldmoezendoarp
Overloon - Huibuukeland - Loën


P
Poeldijk - Leutjesdijk
Pijnacker - Trappersgat
Prinsenbeek - Boemeldonck
Puiflijk - 't Uilengat
Purmerend - Boemeldam
Putte - Put en Buntland 


R
Raalte - Stöppelburcht
Raamsdonk - D'n Haaykaant
Raamsdonksveer - Faantelaand
Ravenstein - Pomperstad
Reek - Kelestreupersrijk
Reeuwijk - Reedeurp
Renkum - Redichem
Reusel - Narrendonk
Reutum - Pin'ndoarp
Reuver - Windjbuujelriék
Riel - Kaaiengat
Riethoven - 't Bremspoersengat
Rietmolen - Kwakersdorp
Rijsoord - Kraaienest
Rijen - Wringersgat
Rijkevoort - Blubberdam
Rijsbergen - Aopelaand
Rijswijk (Zuid-Holland) - Knotsengat
Roermond - De Sjtad van Sjtuf
Roggel - Sjansemaekersriek
Roosendaal - Tullepetaonestad (een tullepetaon is een parelhoen)
Roosteren - 't Borchgraveriek
Rosmalen - Zandhazendurp
Rossum (Gelderland) - Lorredurp
Rossum (Overijssel) - Gött'nkeurndoarp
Rotterdam - Dwalmdam
Rozenburg - Smokenburg
Rucphen - Kraaierijk


S
Sambeek - Knoepersriek
Sas van Gent - Betekoppenstad
Sassenheim - Saksenrijk
Schagen - Muggenburg
Schaijk - Moesland
Schalkwijk - Platneuzendorp
Schellinkhout - Botstede
Schiedam - Brandersgat
Schijf - Torensjouwerslaand 
Schijndel - Schorsbos
Schin op Geul - 't Waterratteriek
Schinveld - Mukkebummele
Sevenum - Ezelsriek
Siebengewald - 't Bessembiendersriek
Silvolde - Zillewold
Sint Anthonis - Zeikmeikenrijk
Sint Hubert - Bokkenriek
Sint Jansteen - Ratteland
Sint-Maarten - Sint Knorrenburg
Sint-Michielsgestel - Bokkendonk
Sint Odiliënberg - 't Geiteriek
Sint-Oedenrode - Papgat
Sint Willebrord - Heikneuterslaand
Sittard - Marotteriek
Slagharen - Turfgat
Slijk-Ewijk - Keilenburg
Sneek - Drabbelterp
Soerendonk - Roesdonk
Soest - Knollendam
Soesterberg - Zotteklapland
Someren - De Meerpoel
Someren-Eind - De Plattevonder
Someren-Heide - Land van de Keijepaol
Son en Breugel - Krutjesgat
Spoordonk - Olliedonk
Sprundel - Nachtuilenrijk
Stampersgat - Meekrapdurp
Standdaarbuiten - Zwammegat
Steenbergen - Strienestad
Steensel - Pieregat
Steenwijk - Moatenoord
Stein - Bokkeriek
Sterksel - Osserijk
Stevensbeek - Snewbulten
Steyl - Duuvelsriek
Stiphout - Spurriezeiersland
Stokkum (Montferland) - Leertrekkersdorp
Stompwijk - Gaandrië
Swalmen - Hopsjlokkersriek
Sweikhuizen - Swenskes


T
Tegelen - Oeles-riek
Ter Apel - Kloosterwieke
Terheijden - 't Schraansersrijk
Terhole - Loetzersland
Teteringen - Totdenringen
Thorn - 't Geitebokkeriek 
Tiel - Hotsjekkerstad
Tijnje - Pipegaalsgea
Tilburg - Kruikenstad 
Tolkamer (samen met Lobith) - Tollusland
Tubbergen - Böllekesdoarp


U
Uden - Knoerissenrijk 
Udenhout - D'n Haozenpot 
Ulicoten - Haaikneuterslaand
Ulvenhout - Bosuilendorp
Urmond - 't Waterratteriek
Utrecht - Leemput


V
Vaassen - Rossumdaerp
Valkenburg - 't Bokkeriek
Valkenswaard - Striepersgat 
Valburg - Striekenburg 
Vasse - Spekscheetersdoarp
Veghel - Kuussegat 
Velddriel - Schumersdurp
Veldhoven - Rommelgat
Venlo - Jocus Riék
Venray - Piëlhaazeriek
Venhorst - 't Peeltuuterland
Vessem - Struifdonk
Vianen - Reigergat
Vianen (Noord-Brabant) - Heimussen
Vierlingsbeek - 't Keieschietersriek
Vinkel - Kafland
Vlaardingen - Buizengat 
Vlierden - Dors'T'vlegelland
Vlijmen - Knotwilgendam
Vogelenzang - Witte Honden Dorp
Vogelwaarde - Vogelpiekland
Volkel - Pieperland
Voorhout - Bokkendorp
Vorstenbosch - Piereslikkersrijk
Vroomshoop - Smoezenlaand
Vught - Dommelbaorzedurp


W
Waalre - Keiengat
Waalwijk - Schoenlapperslaand 
Waddinxveen - Slobberveen
Wagenberg - Erpelrooierslaand
Wageningen- Jolleberg (Jol = Wiel ( Stadswapen) & de woageningse Berg = Jolleberg)
Wamel - Veergat
Wanroij - Paddenriek
Warmond - Rijk der Billenprikkers
Waspik - Maoneblusserslaand
Wateringen - Bieringen
Weebosch (Bergeijk) - 't Urnegat
Weerselo - Knollenlaand
Weert - Rogstaekersstad (al wordt de naam Wieërt meer gebruikt)
Weesp - Tobbegat
Wehl - Snuuterderp (Naar C.V. De Lollige Snuiters)
Welberg - Raldal
Well (Limburg) - Joertseriek
Wellerlooi - Kuluuteriek
Werkhoven - De Vergeten Hoek
Wernhout - Zaantaozelaant
Westdorpe - Koeterdurp
Westelbeers - Strijkersgat 
Westerhoven - 't Koffiegat
Westervoort - Doldorp
Weurt - 't Alde Biezenrijk
Wijchen - Urnerijk
Wijhe - Iesseldonk
Wijk bij Duurstede - Kaieschaiterstad (Uitspraak: keienscheiterstad)
Wijlre - 't Puimeriek
Wilbertoord - Klottenriek (klot is een dialect woord voor turf)
Willemstad - Kakeldonk
Willescop - Stoepenscheiters
Wilp - Broekersgat
Winssen - Oelewaal (Oele = plezier en het ligt aan de Waal)
Wintelre - Klepbroekenbult
Woensdrecht - Wjeeldrecht
Woudrichem - Mosterdgat
Wouw - Paplaand
Wouwse Plantage - Mastepinnelaand


Z
Zaltbommel - Mispelgat
Zeddam - Pavertsdarp
Zeeland - Smouzenrijk
Zegge - Grasduinersdurp (vroeger Knotskneuzelaand)
Zelhem - Plaggendarp
Zevenaar - Boemelburcht
Zevenbergen - Zeuvebultelaand (het land van de zeven bulten, oftewel zeven bergen)
Zevenbergschen Hoek - Snerkersdurp
Zijtaart - Reigerland
Zoetermeer - Soetelanden
Zundert - Banaonblusserslaand (vroeger Maonblusserslaand)
Zwijndrecht - Peebos
Zwolle - Sassendonk

Lees meer... Lees minder...

6-2-2013 Download het carnavalsbestand voor de TomTom Lees minder...

Tijdens carnaval doodsaai Den Bosch in je TomTom typen als je naar Oeteldonk gaat? Dat hoeft gelukkig niet meer! Feestwinkel XL heeft een speciaal navigatiebestand gemaakt voor de TomTom met de carnavalsnamen van maar liefst 500 Nederlandse plaatsen....

Tijdens carnaval doodsaai Den Bosch in je TomTom typen als je naar Oeteldonk gaat? Dat hoeft gelukkig niet meer! 
Feestwinkel XL heeft een speciaal navigatiebestand gemaakt voor de TomTom met de carnavalsnamen van maar liefst 500 Nederlandse plaatsen. 

Dus ga je je carnaval vieren in Ballegruttersgat of Impenhol? En ga je daarna door naar Lampegat?
Geen enkel probleem: download de Carnavalsnamenlijst, zet hem op je TomTom en klaar is kees. Vanaf nu kan je de carnavalsnamen invoeren in plaats van de saaie rest-van-het-jaar-plaatsnamen.


Instructies voor installatie

 1. 1. Download het navigatiebestand (.zip) en pak deze uit (bijv. met Winrar)
 2. 2. Sluit de TomTom aan op de PC en zet het apparaat aan.
 3. 3. Als TomTom Home automatisch opstart, sluit deze dan weer (dit programma wordt niet gebruikt)
 4. 4. Ga naar Start > Deze computer > TomTom (X:) waarbij X een willekeurige letter kan zijn
 5. 5. Zoek de map op met de Nederlandse kaarten (bijv. 'Nederland' of 'Benelux')
 6. 6. Kopieer de inhoud van de uitgepakte map 'TomTom_Carnavalsnamen' (dus niet de map zelf, maar het .ov2 en .bmp bestand) naar de map met Nederlandse kaarten
 7. 7. Sluit de TomTom af en ga in het menu naar Wijzig voorkeuren > Activeer Nuttige Plaatsen
 8. 8. Vink Carnavalsnamen - FeestwinkelXL aan

 

Instructies voor gebruik

 1. 1. Om naar een carnavalsplaats te navigeren ga je in het menu Navigeer naar > Nuttige plaatsen
 2. 2. Voer de carnavalsnaam in.
 3. 3. TomTom brengt je nu naar het stadscentrum van je carnavalsbestemming.

 

Veel rij- en carnavalsplezier gewenst!!

Lees meer... Lees minder...
Feestwinkel XL heeft de belangrijkste carnavalstrends van 2012 verwerkt in een infographic. In 60 seconden ben je op de hoogte! Voor het persbericht, klik hier.   De infographic mag vrijelijk worden gebruikt op voorwaarde van bronvermelding/link...

Feestwinkel XL heeft de belangrijkste carnavalstrends van 2012 verwerkt in een infographic. In 60 seconden ben je op de hoogte!

Voor het persbericht, klik hier.

 

Carnaval 2012: De Trends (infographic)

De infographic mag vrijelijk worden gebruikt op voorwaarde van bronvermelding/link naar www.FeestwinkelXL.nl. Deze infographic gemakkelijk plaatsen op jouw site? Plak dan de volgende code in:

  

PERSBERICHT

Carnaval 2012: Veel sexy en fout, en inspelen op de actualiteit

(bv. Elfstedentocht, boerka’s en internaat-priesters)

 9 febr. 2012, Utrecht

 

Vrouwen gaan steeds meer voor sexy, mannen zoeken met hun outfit vooral de grap. De voornaamste trends en weetjes van het Nederlandse carnaval  worden in de bijgevoegde infographic ‘Carnaval 2012 in 60 seconden’ samengevat.

Die trends ziet José Cabrera y Charro van FeestwinkelXL duidelijk aan de favoriete kostuums die in de weken voor carnaval zijn online-winkel uitvliegen. Bestsellers voor dames zijn: de Politievrouw, de Catwoman-outfit, en de Chinese sambaldame. 

“De dames pakken elk jaar meer uit, letterlijk en figuurlijk”, ziet José. “Alles wordt korter en spannender. Carnaval lijkt een excuus te worden om een keer per jaar nét iets over-the-top-sexy te gaan.” Bij FeestwinkelXL -de grootste online winkel in feestartikelen van het land- vallen 46% van de verkochte dameskostuums in de categorie ‘sexy’. 

Bij de mannen overheerst ‘lekker fout’ en de vette lach. Een raar sixties- of seventiespak, de Lederhosen-look, en Pietje Piraat doen het uitstekend in het vrolijke herenrepertoire. Ook populair is de outfit die inhaakt op de actualiteit. Denk dit jaar aan schaatsers en kluners op zoek naar de Elfsteden, geile priesters, en de boerka. Ook zien we steeds vaker dat er verkleedde groepen opduiken in de hossende menigte: Geert Wilders en zijn lijfwachten zijn dit jaar ‘helemaal hot’. 

José Cabrera y Charro: “Carnaval wordt steeds meer een kwestie van uitersten. Of je zoekt wat gekke dingen bij elkaar , in een soort mix & match’-stijl, en klaar ben je, óf je gaat helemaal uit je dak met een super origineel en luxe kostuum.” Bijna een kwart van de clientèle mixt allerlei dingen uit de kleerkast met accessoires van de online winkel. 

MEER INFORMATIE: José Cabrera y Charro : 06 5395 2422, Email: info@feestwinkelXL.nl

Lees meer... Lees minder...

Maak je klaar voor het ultieme feest, de moeder van alle feesten, carnaval! Vergeet de doos met verkleedkleren. Die oude spullen van vorig jaar stinken vast nog naar bier en zweet. En je bent vast uitgekeken op dat kloffie dat je elk jaar opnieuw weer aantrekt. Het is tijd voor iets anders. Elke man of vrouw maakt tegenwoordig iets van zijn of haar carnavalskleding. Een simpele boerenkiel is al jaren niet meer genoeg. Je hoort er gewoonweg niet meer bij als je met alleen een raar hoedje op je hoofd de kroeg in stapt.

Er wordt geen biertje meer voor je getapt en je bent niet meer gewenst in de polonaise. Aan de kant jij! Trek eerst maar eens wat fatsoenlijks aan! Het is niet zo dat je bij de groep moet horen om mee te mogen doen. Integendeel. Carnaval is bij uitstek het feest voor iedereen. Alle meisjes en jongens zijn welkom, maakt niet uit welk beroep je hebt, wat je studeert, hoe oud je bent en hoe je eruitziet. Er is maar een voorwaarde; je moet te gek verkleed zijn! En laat te gekke kleding nou net onze specialiteit zijn. Onze webwinkel barst uit zijn voegen van de maffe kostuums. Je kunt het zo vreemd niet verzinnen of we hebben het. Heb je een tof idee dan kan je hele vriendenkring bij ons terecht om samen in hetzelfde pak Brabant op zijn kop te gaan zetten. Zelfs als je van boven de rivieren komt ga je vanzelf met een zachte g praten wanneer je een van onze pakken aantrekt.

Verkleed als piloot, beer, in een Schotse kilt of als Max Verstappen kom je meteen in de juiste stemming en heb je bijna geen bier meer nodig om leut te hebben. Vrolijk lallend ben jij opeens degene die het ritme van het feest bepaald. Als een echte roomse katholieke zuiderling die nooit anders gedaan heeft dan vastelaovond vieren bepaal jij de maat van de hoempapa muziek. Zonder jou gaat de optocht niet van start, worden de fusten niet aangeslagen en blijft Kielegat gewoon Breda. Wat een nieuw kostuum van Feestwinkel XL al niet kan doen! Van een anonieme saaie grijze meeslofmuis verander je in de grote roerganger, de man die Prins Carnaval naar de kroon steekt, nee zelfs van de troon stoot. Alle feestvierders staan met jou op en gaan met jou naar bed.

Als je al naar bed gaat, want aan slapen heb je nu even geen behoefte. Jij stort je in het ultieme bierfeest. Weg met dat Oktoberfest! Alsof ze daar in Duitsland weten wat bier drinken is. Ja, de glazen zijn daar groter maar drinken kunnen ze daar niet. Je krijgt natuurlijk ook geen dorst van het zitten aan van die lange houten tafels. Hossen moet je, daar krijg je pas dorst van! En van gezellig kletsen en lachen met je maten en vriendinnen. Die er allemaal even raar uitzien in hun malle pakjes. Maar het leuke is; dat wordt na een paar uurtjes helemaal gewoon.